Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ-ΠΟΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ-ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ


Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν μέσω αλλεπάλληλων "διαπραγματεύσεων" των Ελλήνων αξιωματούχων με την τρόικα, καθώς μέχρι το Σεπτέμβριο θα νομοθετηθούν μεγάλες αλλαγές στους βασικούς του πυλώνες.

Τα κυριότερα σημεία αφορούν στα εξής:

1.Αύξηση των ηλικιακών ορίων για όσους δεν έχουν αποκλειστικά θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα (και όχι κατοχυρωμένο). Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά αποπειρώνται να "καταργήσουν" την έννοια της κατοχύρωσης δικαιώματος, που εισήχθη και ισχύει μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρωμένο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και αναμένουν αποκλειστικά και μόνο τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου, το οποίο έχουν κατοχυρώσει, θίγονται και κατ' αυτόν τον τρόπο, ανατρέπεται ο οικονομικός και οικογενειακός τους προγραμματισμός, οδηγούμενοι σε αδιέξοδο, μη μπορώντας να συνταξιοδοτηθούν και φυσικά με ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες για εύρεση εργασίας σε τέτοια ηλικία υπό αυτές τις συνθήκες.Οι δημόσιοι υπάλληλοι, εάν υπαχθούν τελικά στο ΙΚΑ, θα έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση ασφαλιστικά ως προς το θέμα της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με συνέπεια να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέσω ΙΚΑ όσοι τώρα έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διατύπωση του τελικού κειμένου, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

2.Αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από τις 4500 ημέρες εργασίας στις 6000 ημέρες, δηλαδή από τα 15 έτη στα 20! 
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε πραγματοποιηθεί άμεσα, είτε σταδιακά εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση, χωρίς εργασία και κατ' επέκταση χωρίς πόρους και αναμένουν τη συμπλήρωση της ηλικίας που έχουν "κλειδώσει" και μόνο.

Αναφορικά με την κατάργηση ή μεταβολή του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι θιγόμενες ομάδες είναι πολλές, με κυριότερες τους γονείς ανηλίκων, εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, τρίτεκνους, εργαζόμενους στα οικοδομικά, και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες, που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (επικινδυνότητα εργασίας, βλαβερές συνέπειες στην υγεία) έως και πολλά χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Και όλα τα παραπάνω, εν όψει των αλλαγών που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν από 1.1.2015 για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, την καθιέρωση της βασικής σύνταξης, την ύπαρξη της οποίας και μόνο θα εγγυάται το κράτος, ενώ για το υπόλοιπο ποσό της, το ύψος της θα προκύπτει αναλογικά από τους πόρους του ασφαλιστικού φορέα. (εάν διαθέτει πόρους, εάν όχι;;)

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.


Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.
Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399

Δεν υπάρχουν σχόλια: