Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ, ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ-ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ


Ασφαλιστικό:η λέξη-φωτιά, που όταν έρχεται στο προσκήνιο, ο κάθε Ασφαλισμένος νιώθει ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Και καθόλου άδικα, καθώς το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τα τελευταία έτη μεταβάλλεται κάθε 18 μήνες, με αλλεπάλληλες αυξήσεις, τόσο στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, όσο και στον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, οδηγώντας τους ασφαλισμένους στο απόλυτο άγνωστο, απαγορεύοντάς τους συγχρόνως τον παραμικρό προγραμματισμό για το μέλλον.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή: Τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, η έκθεση του ΚΕΠΕ το επιβεβαιώνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο. Και, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ενδεχόμενο νέας αύξησης στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είχε κυριαρχήσει στο παρασκήνιο των συζητήσεων των αξιωματούχων της τρόικα με την Ελληνική Κυβέρνηση ως προς τις επερχόμενες νομοθετικές αλλαγές, οι αρμόδιοι υπουργοί διαψεύδουν πλέον ευθείες αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όμως η έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας μέσω της αύξησης του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη επανέρχεται στο προσκήνιο. 

Σήμερα, τα δύο πιο πιθανά σενάρια εξακολουθούν να αναφέρονται σε: α) αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από τις 4500 ημέρες εργασίας στις 6000 ημέρες, δηλαδή από τα 15 έτη στα 20, καθώς και β) κατάργηση/μεταβολή μόνο κάποιων ηλικιακών ορίων σε μεμονωμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως αυτό της πρώτης περίπτωσης, είτε πραγματοποιηθεί άμεσα, είτε σταδιακά, εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, θα οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο πολλούς ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση, χωρίς εργασία και κατ' επέκταση χωρίς πόρους, συντηρούμενοι στις περισσότερες των περιπτώσεων από τις οικογένειές τους, και αναμένουν τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου που έχουν "κλειδώσει" και μόνο. Ευνόητο είναι ότι, ακόμα και να μη μεταβληθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, και μόνο η αύξηση κατά 5 έτη των ελαχίστων ετών ασφάλισης (από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 20) θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων πλήθος ασφαλισμένων στη συνταξιοδότηση σε υψηλότερα ηλικιακά όρια, μέχρις ότου οι τελευταίοι συμπληρώσουν τις νέες αυξημένες προϋποθέσεις για τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, θα είναι, αφενός μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να εξωθηθεί να αποχωρήσει πρόωρα με μεγάλες μειώσεις στο ποσό της σύνταξης, οι οποίες μειώσεις παραμένουν ισοβίως, ενώ από την άλλη ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων θα εξαναγκαστεί σε πολλά χρόνια αναμονής για τη συνταξιοδότηση χωρίς εργασία.

Αναφορικά με την κατάργηση ή μεταβολή του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι θιγόμενες ομάδες είναι αρκετές, με κυριότερες τους γονείς ανηλίκων, εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, τρίτεκνους, εργαζόμενους στα οικοδομικά, και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες, που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (επικινδυνότητα εργασίας, βλαβερές συνέπειες στην υγεία) έως και πολλά χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Πρέπει να επισημανθεί πως, όσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το παραμικρό να φοβούνται, ούτε και θίγονται από κανένα νέο νομοθετικό μέτρο, καμία αύξηση στα ηλικιακά όρια ή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουν "κλειδώσει" τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους και δεν επηρεάζονται σε τίποτα απολύτως.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα πλασματικά έτη. Ο βασικός κανόνας είναι ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να φύγουν νωρίτερα, μέσω της αναγνώρισης με εξαγορά των υπολειπόμενων ετών ασφάλισης. ΄Ομως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ασφαλισμένοι από ελλιπή ενημέρωση προβαίνουν σε εσφαλμένες κινήσεις με εξαγορές πλασματικών χρόνων, αντίθετα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους συμφέροντα. Ένα τέτοιο τραγικό λάθος είναι ικανό να οδηγήσει τον ασφαλισμένο στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τόσο δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να οδηγηθεί στην έξοδο από την εργασία έως και 15 έτη αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερώνονται από εξειδικευμένους νομικούς, αναφορικά με το με ποιους όρους και προϋποθέσεις θεμελιώνουν/κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. 

Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις, 
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλστικό
 και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή e-mail
Facebook page 

Δεν υπάρχουν σχόλια: