Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ-ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ-ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ

Σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες ασφαλισμένους, θα επιφέρουν για πολλοστή φορά οι "μεταρρυθμίσεις" στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά και τις εκθέσεις για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, η δημοσίευση των οποίων αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Νοεμβρίου.Η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή των αλλαγών αυτών από την 1.1.2015.
Ακόμα όμως και να δοθεί τελικά ολιγόμηνη παράταση λόγω ενδεχόμενων εθνικών εκλογών το Μάρτιο του 2015, καθώς καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί δυσβάσταχτες για τους πολίτες αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μια ανάσα πριν από εκλογές, θα είναι σχεδόν απίθανο να μη νομοθετηθούν οι αλλαγές αυτές,αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους ,οι περισσότερες από τις οποίες είναι ήδη συμπεφωνημένες μέσω των μνημονίων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, με τα έως τώρα δεδομένα, οι αλλαγές θα κινούνται σε δύο βασικούς άξονες:
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από τις 4500 ημέρες εργασίας στις 6000 ημέρες, δηλαδή από τα 15 έτη στα 20, ενώ ο δεύτερος με την κατάργηση/μεταβολή μόνο κάποιων ηλικιακών ορίων σε μεμονωμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως αυτό του πρώτου άξονα, είτε πραγματοποιηθεί άμεσα, είτε σταδιακά, εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, θα οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο πολλούς ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση, χωρίς εργασία και κατ' επέκταση χωρίς πόρους, συντηρούμενοι στις περισσότερες των περιπτώσεων από τις οικογένειές τους, και αναμένουν τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου που έχουν "κλειδώσει" και μόνο. Ευνόητο είναι ότι, ακόμα και να μη μεταβληθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, και μόνο η αύξηση κατά 5 έτη των ελαχίστων ετών ασφάλισης (από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 20) θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων πλήθος ασφαλισμένων στη συνταξιοδότηση σε υψηλότερα ηλικιακά όρια, μέχρις ότου οι τελευταίοι συμπληρώσουν τις νέες αυξημένες προϋποθέσεις για τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, θα είναι, αφενός μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να εξωθηθεί να αποχωρήσει πρόωρα με μεγάλες μειώσεις στο ποσό της σύνταξης, οι οποίες μειώσεις παραμένουν ισοβίως, ενώ από την άλλη ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων θα εξαναγκαστεί σε πολλά χρόνια αναμονής για τη συνταξιοδότηση.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο άξονα, αυτός αναφέρεται στην κατάργηση ή μεταβολή του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι θιγόμενες ομάδες είναι οι γονείς ανηλίκων, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι τρίτεκνοι, οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες, που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (επικινδυνότητα εργασίας, βλαβερές συνέπειες στην υγεία) έως και πολλά χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Και όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται σε ένα ζοφερό περιβάλλον, όπου αναμένεται η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης στα εξής τρία, σε έναν φορέα μισθωτών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σε έναν φορέα αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών και στον ΟΓΑ. Όπου οι επικουρικές, ή μάλλον ό,τι έχει απομείνει από αυτές, οδεύουν προς σταδιακή ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.Όπου τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη εξαντλήσει τους ίδιους πόρους τους και δέχονται έκτακτες ενέσεις ρευστότητας για να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις.
Τέθηκε επί τάπητος ακόμα και το θέμα κατάργησης του ΕΚΑΣ για κάποιες ακόμα κατηγορίες συνταξιούχων ή ενσωμάτωσής του στο ποσό της σύνταξης.
Όπου και όποτε αναφέρεται συγχώνευση ή ενσωμάτωση, έχει αποδειχθεί πως αποβαίνει πάντοτε εις βάρος των ασφαλισμένων..
 
Θα τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι, όσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το παραμικρό να φοβούνται, ούτε και θίγονται από κανένα νέο νομοθετικό μέτρο, καμία αύξηση στα ηλικιακά όρια ή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουν "κλειδώσει" τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους και δεν επηρεάζονται σε τίποτα απολύτως.
Όποιος λοιπόν έχει έγκυρα ενημερωθεί πως έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, δεν επηρεάζεται σε κανένα επίπεδο από ενδεχόμενες αλλαγές.
Τεράστια προσοχή πρέπει να δοθεί στα πλασματικά έτη. Να επισημάνουμε πως, σύμφωνα με το νόμο, δε δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι εξαγορά πλασματικών ετών. Όσοι προβαίνουν σε αιτήσεις εξαγοράς χωρίς να το δικαιούνται, ειδικά όταν παραιτούνται από την εργασία τους θεωρώντας από εσφαλμένη αντίληψη ή εσφαλμένη ενημέρωση από μη ειδικούς, ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, είναι δυνατόν να έρθουν αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.Ο βασικός κανόνας είναι ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να φύγουν νωρίτερα, μέσω της αναγνώρισης με εξαγορά των υπολειπόμενων ετών ασφάλισης. ΄Ομως υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου οι ασφαλισμένοι από ελλιπή ενημέρωση προβαίνουν σε εσφαλμένες κινήσεις με εξαγορές πλασματικών χρόνων, αντίθετα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους συμφέροντα. Ένα τέτοιο τραγικό λάθος είναι ικανό να οδηγήσει τον ασφαλισμένο στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τόσο δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να οδηγηθεί στην έξοδο από την εργασία έως και 15 έτη αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.
Δημήτριος Κ. Νούσκας 
Δικηγόρος-Εργατολόγος 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399 
Facebook page 
Αποστολή e-mail με την υπόθεσή σας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: