Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΟΚ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ,ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ, ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ,ΕΚΑΣ,ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ-ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ-ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΣΩΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ-ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Το Ασφαλιστικό όπως το γνωρίζαμε πρέπει να το ξεχάσουμε. Είναι η τρίτη φορά εντός ολίγων ετών που μεταβάλλεται εκ βάθρων.Το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι σαρωτικές.Το μόνο που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα είναι το αν οι ασφαλισμένοι θα χάσουν τα δικαιώματά τους άμεσα, απότομα και βίαια, όπως επιμένει η Τρόικα, ή εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου.Μετά την απεμπλοκή τα κλιμάκια της τρόικα επανέρχονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.
Οι συνέπειες είναι ήδη καταστροφικές για τα ταμεία, μόνο και μόνο με τη φημολογία που κυκλοφόρησε, πριν καν οριστικοποιηθούν τα νέα επώδυνα μέτρα.Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε πανικό και αγωνιούν για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αφενός οι μισοί υπάλληλοι στο Δημόσιο έχουν ήδη υποβάλει πρώτη παραίτηση εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου και αναμένουν τις εξελίξεις, για να αποφασίσουν αν θα προβούν στη δεύτερη παραίτηση ή θα ανακαλέσουν την πρώτη. Αφετέρου οι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα, όσοι δηλαδή έχουν απομείνει με εργασία, σκέφτονται να παραιτηθούν λόγω συνταξιοδότησης, ακόμα και μειωμένης, με penalty 30%, μήπως και περισώσουν όσα δικαιώματα τους έχουν απομείνει.
Και ένας ασύλληπτα μεγάλος αριθμός πολιτών στην ανεργία, χωρίς την παραμικρή προοπτική ούτε για εργασία ούτε για συνταξιοδότηση, σε τραγικό αδιέξοδο, να μην ξέρει τι να περιμένει.
Η Τρόικα τα θέλει όλα.Κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 ΑΜΕΣΑ, μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη και κατάργηση των κατώτατων συντάξεων με αντικατάστασή τους από συντάξεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το οργανικό ποσό.Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τα εξής, ΧΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ να συμφωνεί η τρόικα:

1.Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για απονομή βασικής και κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 έτη, ΜΟΝΟ όμως με το οργανικό ποσό της σύνταξης και ΧΩΡΙΣ το προνοιακό της κομμάτι, ήτοι περί τα 330 ευρώ και χωρίς το ΕΚΑΣ, η υψηλότερη κλίμακα του οποίου ανέρχεται σήμερα στα 230 ευρώ.Όποιος δε συμπληρώνει την εικοσαετία και έχει γεννηθεί μετά το 1970, θα δικαιούται την αναλογική σύνταξη, με βάση τα έτη ασφάλισης, μόνο εφόσον πληρούνται τα σκληρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

2.Σταδιακή, εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 και πιο συγκεκριμένα:
Εφαρμογή ενός καθεστώτος, το οποίο θα απονέμει συντάξεις μόνο μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους με την προσθήκη 2 ετών από την 1.1.2019 και 4 ετών από την 1.1.2020.Θα εξαιρούνται ελάχιστες περιπτώσεις, όπως οι εργαζόμενοι στα υπερβαρέα και οι συνταξιοδοτούμενοι λόγω αναπηρίας.
Από 1.1.2021 τα ηλικιακά όρια που θα ισχύουν θα είναι αποκλειστικά το 62ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη, ή το 62ο για πλήρη αλλά με 40 έτη ασφάλισης.
Το σκληρότατο αυτό μέτρο θίγει ασφαλισμένους άντρες με ημερομηνία γέννησης μετά το 1961 και ασφαλισμένες γυναίκες με ημερομηνία γέννησης μετά το 1964-1969.

Για την απλούστερη κατανόηση των ανωτέρω, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:
Ασφαλισμένη γυναίκα, με ημερομηνία γέννησης το 1969, που συμπληρώνει 5500 ημέρες ασφάλισης έως 31.12.2010 και σωρευτικά είχε ανήλικο τέκνο μέχρι την ημερομηνία εκείνη, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις περί μητέρων ανηλίκου με όρους και προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2010, δηλαδή μειωμένη σύνταξη στα 50 και πλήρης στα 55.Η συγκεκριμένη δε θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με αυτά τα δεδομένα και αναγκαστικά θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 62 σε μειωμένη ή στα 67 σε πλήρη (12 έτη αργότερα!).

3.Πάγωμα των συντάξεων για τα έτη 2015-2016-2017.
Με βάση τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου είχε νομοθετηθεί αύξηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις, συνδεόμενη με την αύξηση του ΑΕΠ και το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.Λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης των Ασφαλιστικών Ταμείων, αυτή δεν πρόκειται να καταβληθεί.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει διαρρεύσει κάτι πολύ κρίσιμο τις τελευταίες 2 μέρες, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στην κατάργηση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, δε θα απαιτούνται μόνο τα 25 έτη για τη θεμελίωση αλλά και η συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου, για να κλειδώνουν τα δικαιώματά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, ένα μέτρο, το οποίο αν τελικά νομοθετηθεί, θα αποφέρει δυσμενέστατες συνέπειες, αφενός στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνοντάς τα για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο που έχουν κλειδώσει, αφετέρου στον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξής τους, η οποία, για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31.12.2014, υπολογίζεται με βάση το παλιό σύστημα, ακόμα και να αποχωρήσουν και μετά την 1.1.2015.


Ακόμα, τέθηκαν επί τάπητος από την τρόικα και τα ακόλουθα:

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και του ύψους του ποσού της σύνταξης στον ΟΑΕΕ και ταυτόχρονη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον τζίρο της επιχείρησης (κατάργηση των προκαθορισμένων εισφορών)


Όσοι από τους ασφαλισμένους έχουν θεμελιωμένο -προσοχή, όχι κατοχυρωμένο-συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το παραμικρό να φοβούνται, ούτε και θίγονται από κανένα νέο νομοθετικό μέτρο, καμία αύξηση στα ηλικιακά όρια ή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουν "κλειδώσει" τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους και δεν επηρεάζονται σε τίποτα απολύτως.
Όποιος λοιπόν έχει έγκυρα ενημερωθεί πως έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, δεν επηρεάζεται σε κανένα επίπεδο από τις επερχόμενες αλλαγές.

Συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ 
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399 
Facebook page 
Αποστολή e-mail με την υπόθεσή σας εδώ 
Follow us on Twitter 

Δεν υπάρχουν σχόλια: