Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ-ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ-ΤΑ ΑΝΑΛΓΗΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ-ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΟΥΣ

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου τροπολογία στη Βουλή, η οποία, σύμφωνα με το έως τώρα περιεχόμενό της, και εφόσον ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα επιφέρει αλλαγές στο καθεστώς συντάξεων χηρείας τόσο για τον επιζώντα σύζυγο όσο και για τα τέκνα του.

Με βάση τις διατάξεις της τροπολογίας, θεσπίζονται τα ακόλουθα κατώτατα όρια για το δικαιούχο της σύνταξης θανάτου:

1.Για δικαιούχο σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 384,00€.
2.Για δικαιούχο σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου με 19 έτη ασφάλισης, το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 379,20€
3.Για δικαιούχο σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου με 18 έτη ασφάλισης, το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 374,40€
4.Για δικαιούχο σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου με 17 έτη ασφάλισης, το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 369,60€
5.Για δικαιούχο σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου με 16 έτη ασφάλισης, το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 364,80€
6.Για δικαιούχο σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου με έως 15 έτη ασφάλισης, το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 360,00€.

Τα ανωτέρω ποσά θα χορηγούνται αυτοτελώς στον επιζώντα σύζυγο και στα δικαιοδόχα τέκνα.
Σε περίπτωση, κατά την οποία υπάρχουν άνω του ενός τέκνα, το ποσό θα επιμερίζεται μεταξύ των τέκνων.
Μόνο στην περίπτωση, κατά την οποία, έχουν αποβιώσει και οι δύο γονείς, κάθε τέκνο δικαιούται να λάβει το καθένα αυτοτελώς τα προαναφερόμενα χρηματικά ποσά.

Είναι αδύνατο να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι στην τροπολογία δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στην απαράδεκτη και εξοντωτική διάταξη σχετικά με τα ηλικιακά όρια των επιζώντων συζύγων, τα οποία τέθηκαν από το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τρεις κατηγορίες επιζώντων συζύγων, δικαιούχων συντάξεως θανάτου:

1.Κατά την ημερομηνία θανάτου, ο επιζών σύζυγος να είχε συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του. Σε αυτή την περίπτωση, ο επιζών σύζυγος θα λάβει τη σύνταξη θανάτου ισοβίως, με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν.

2.Κατά την ημερομηνία θανάτου, ο επιζών σύζυγος να είχε συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του, αλλά όχι το 55ο. Στην περίπτωση αυτή, τότε λαμβάνει σύνταξη χηρείας για μία τριετία, διακόπτεται και επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους!

3.Κατά την ημερομηνία θανάτου, ο επιζών σύζυγος να μην είχε συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του. Τότε, λαμβάνει τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία, η οποία στη συνέχεια διακόπτεται και δεν τη λαμβάνει ποτέ ξανά!

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και άλλες πρόσθετες περικοπές, όπως στην περίπτωση που ο γάμος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος, οπότε και επιβάλλεται περικοπή εάν η διαφορά ηλικίας του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του χρονικού διαστήματος του γάμου τους, ξεπερνά τα δέκα έτη, σύμφωνα με τα ποσοστά και την κλίμακα, όπως ισχύουν με το άρθρο 12 του Νόμου 4387/2016 .

Οι διατάξεις που περιλαμβάνουν τα ανωτέρω ηλικιακά όρια χρήζουν επειγόντως τροποποιήσεως και διορθώσεως, διότι είναι ανάλγητες και αντισυνταγματικές και οδηγούν στην πτωχοποίηση χιλιάδες επιζώντες συζύγους, οι οποίοι/ες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα.
Επιπρόσθετα, ο συντελεστής αναπλήρωσης των συντάξεων θανάτου, που αιφνιδίως "κατρακύλισε" από το 70% στο 50%, σε συνδυασμό με το νέο υπολογισμό του ποσού της σύνταξης από το νόμο Κατρούγκαλου, καθιστά την επιβίωση των επιζώντων συζύγων δυσχερέστατη και πρέπει να επανέλθει άμεσα στο 70%, για την πολύ ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.  

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων. 


     Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή e-mail με την υπόθεσή σας στο:
 dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: