Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ 33,40% ΑΠΟ 1.1.2018 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΣΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ


Την τελευταία τους ευκαιρία για να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη με το κόστος, όπως έχει διαμορφωθεί για το έτος 2017, έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια αλλαγή, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων δε γνωρίζει. Κι αυτό γιατί, μετά την αλλαγή της βάσης, επί της οποίας υπολογίζεται το κόστος των πλασματικών από 1.1.2017, που σήμανε στην πράξη διπλασιασμό του κόστους για αιτήσεις από 1.1.2017 σε σχέση με το 2016,  εντός ολίγων ημερών θα υπάρξει νέα αύξηση της τάξεως του 33,40% σε σχέση με το 2017. Τα ανωτέρω ποσοστά αύξησης θεσμοθετήθηκαν με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4387/2016, ενός νόμου, ο οποίος συνέτριψε τις συντάξεις μέσω της θέσπισης της εθνικής σύνταξης και του νέου τρόπου υπολογισμού του ποσού της σύνταξης με χαμηλότατους συνετελεστές αναπλήρωσης στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Ήδη, από τα τέλη Νοεμβρίου 2017 εκδόθηκαν οι πρώτες οριστικές συνταξιοδοτικές πράξεις του Δημοσίου, για λύσεις υπαλληλικής σχέσης των υπαλλήλων από 13.5.2016 και μετά, όπου αποτυπώθηκαν στην πράξη οι μεγάλες διαφορές στα ποσά των συντάξεων προς τα κάτω.
     Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προβούν άμεσα στην υποβολή αιτήσεων, ώστε να "κλειδώσουν" το χαμηλότερο, έως 31.12.2017, κόστος υπολογισμού των πλασματικών ετών.
Σημειώνεται ότι για αιτήσεις έως 31.12.2017 το ποσοστό για την εξαγορά πλασματικών ετών ανέρχεται στο 10,00%, ενώ από 1.1.2018, το κόστος για την εξαγορά πλασματικού χρόνου θα αυξηθεί κατά 33,40% σε σχέση με το 2017 και θα ανέρχεται στο 13,34%.
      Κρίσιμο θέμα αποτελεί το πότε θα πρωτοκολληθούν οι αιτήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι το πότε θα αποσταλούν από τα μέρη όλης της Ελλάδας, γι' αυτό θα πρέπει και οι ενδιαφερόμενοι να εξασφαλίσουν την άμεση έκδοση και λήψη πρωτοκόλλου.
      Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι όφελος και συμφέρον από την αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Ορισμένοι ασφαλισμένοι δε δικαιούνται αναγνωρίσεως πλασματικών χρόνων ενώ άλλοι δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος από αυτά, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ισχύ του νόμου 4336/2015, με τον οποίο εκτινάχθηκαν στα ύψη τα ηλικιακά όρια και ο οποίος συνέδεσε για πρώτη φορά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο, είτε την 25ετία είτε την 35ετία, με το πότε ο υπάλληλος συμπληρώνει το εκάστοτε νέο διαμορφούμενο ηλικιακό όριο. Οι ανωτέρω, πάντως, ανήκουν στη μειοψηφία των υπαλλήλων, καθώς κατά κανόνα τα πλασματικά έτη δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης νωρίτερα και "γλυτώνουν" τον ασφαλισμένο από επιπλέον έτη εργασίας.
      Συνιστάται στους ασφαλισμένους να ενημερώνονται από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, αναφορικά με το με ποιους όρους και προϋποθέσεις "κλειδώνουν" το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις, 
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας στο:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: